Укр

Мед та антибіотики

2018.10.05
21763

Штучні домішки, які недобросовісні продавці можуть додавати у мед для збільшення його маси та зовнішньої привабливості, зазвичай не завдають прямої шкоди здоров'ю споживача. А от антибіотики, на жаль, так. Відомо, що постійне вживання меду з антибіотиками робить організм людини стійким до цього типу ліків, а отже за реальної потреби проводити лікування буде вкрай непросто.

Яким чином антибіотики потрапляють у мед?

Основний шлях потрапляння продуктів розпаду антибіотиків у мед — лікування бджіл. Відомо, що ці комахи можуть хворіти більш як 20 інфекційними хворобами. Різка зміна погодних умов, нестача їжі, затяжні дощі та підвищена вологість — все це може викликати бджолині хвороби, які у наш час лікують антибіотиками. Однак, деякі бджолярі використовують ці ліки й для профілактики хвороб, що не є доведеним способом уникнути хвороб бджіл.

Для бджільництва існує перелік дозволених лікарських засобів, які вносяться у вулики за необхідності. Дозування та тривалість лікування слід строго контролювати.

Як виявити та позбутися антибіотиків у меді?

Виявлення ліків у меді проводиться в лабораторних умовах. Сучасні методи експрес-аналізу меду здатні виявити не лише залишки антибіотиків, а й будь-які інші речовини навіть у найменшій концентрації.

Позбутися антибіотиків у готовому меді від бджіл, які отримували лікування, неможливо. Виробнику слід на певний період відмовитися від продажу такого меду. Це може бути як декілька тижнів, так і два-три сезони — період залежить від часу розпаду й виведення конкретного виду антибіотиків.

Як придбати мед без антибіотиків?

Обираючи постачальника меду, орієнтуйтеся на наявність сертифікатів. У лютому 2016 року мед компанії Асканія-Пак пройшов міжнародну сертифікацію і відповідає вимогам міжнародного стандарту з харчової безпеки FSSC 22000. Ця міжнародна схема сертифікації харчових продуктів та напоїв наразі є передовою на європейському ринку.

Крім того, наш мед, який постачається із більш ніж 150 професійних пасік (90% покриття медоносних угідь країни), пройшов кілька додаткових перевірок:

  • щорічні зовнішні незалежні аудити (McDonald`s, Kraft Foods);
  • тестування незалежною лабораторією QSI (Німеччина);
  • відповідність вимогам міжнародних компанії (METRO, KFC);
  • трирівневий контроль якості у власній лабораторії.

Купуйте та насолоджуйтеся якісним медом!

Підписатись на новини